Općina Viškovo, Grad Kastav i Dječji vrtić Zlatna ribica iz Kostrene u europskom projektu „Za sretnije djetinjstvo“

Konferencija za medije - Za sretnije djetinjstvo

U ponedjeljak, 26. travnja u Kastvu je održana početna konferencija za medije na temu EU projekta „Podrška djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa – Za sretnije djetinjstvo“. Riječ je o projektu za kojeg je Općini Viškovo i partnerima Gradu Kastvu i Dječjem vrtiću Zlatna ribica iz Kostrene putem ITU mehanizma iz Urbane aglomeracije Rijeka odnosno  Europskog socijalnog fonda odobreno 100-postotno financiranje u iznosu od 2.469.954,58 kuna. Svrha ovog projekta je osigurati rehabilitacijske tretmane i mobilni tim djeci s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg socijalno-ekonomskog statusa te im omogućiti i uključivanje u sportske aktivnosti. U sklopu projektnih aktivnosti, među ostalim, formirat će se  kvalitetan prostor za provođenje rehabilitacijskih tretmana unutar kojeg će se urediti senzorna soba. Formirat će se i mobilni tim u sastavu: psiholog, socijalni pedagog i socijalni radnik dok će se za rehabilitacijske tretmane u sklopu senzorne sobe i kabineta angažirati defektolog, logoped i psiholog. Didaktička oprema nabavit će se i za područje Kastva te Kostrene. Projekt će imati i svoj sportsko-rekreacijski segment jer će se angažirati treneri za organizaciju atletske škole i škole trčanja. Dodatna vrijednost projekta jest njegov inkluzivan pristup jer će se sportskim aktivnostima omogućiti djeci s teškoćama u razvoju i djeci urednog razvoja da se zajednički uključe u sportske aktivnosti.

„Projekt će trajati dvije godine, a financijski je vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna. Dodatnu vrijednost daje mu tema kojom se bavi jer su nam ciljana skupina djeca. Zašto smo se pozabavili ovom temom? Zato jer pratimo situaciju na terenu i vidjeli smo da imamo problematičnu skupinu djece u teškom socijalno-ekonomskom statusu, djecu koja nisu uključena u sve vrtićke i školskeprograme, djecu s problemima u ponašanju i teškoćama u razvoju. To je izrazito osjetljiva skupina, a sve projektne aktivnosti smo posložili da osiguramo podršku upravo ovoj ciljnoj skupini. Kao članovi Urbane aglomeracije Rijekanastojat ćemoda se aktivnosti prošire i na ostale jedinice lokalne samouprave koje su članice Urbane aglomeracije Rijeka“, istaknula je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.
„Ovakvi projekti su nešto što izaziva dodatno zadovoljstvo, sreću i veselje pri realizaciji pogotovo kad se sredstva odobre. Dva su ključna momenta. Prvi je da se bavimo djecom kao najosjetljivijim dijelom društva, posebno djecom kojima treba posebna skrb, a uključit ćemo ih i u sportske aktivnosti. Drugi ključni moment je da zajednički rješavamo sve izraženiji problem jer zajedno rade tri jedinice lokalne samuouprave i nema selektivnog pristupa problemu. Kastav, Viškovo i Kostrena već sada imaju nadstandarde u pedagoškom pristupu, zavidnurazinu didaktičke opreme, a sve to ćemo ovim projektom dodatno poboljšati.“, naglasio je kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.

Ravnatelj Dječjeg vrtića Zlatna ribica iz Kostrene Stanko Vučetić rekao je kako u novije vrijeme imamo sve više djece s posebnim potrebama, a paralelno s tim i djece s teškoćama u ponašanju i razvoju koja nemaju adekvatno riješeno pitanje socijalne skrbi.  „Ovaj projekt ima jednu veliku vrijednost, a to je mobilni tim stručnjaka koji će biti podrška djeci, roditeljima, odgajateljima i stručnom timu jer ćemo u kratkom vremenu moći dobiti prave informacije i korake na koji način pristupiti djetetu s teškoćama. Nadam se da će ovaj projekt dati odgovor na koji način prevenirati ove probleme kako bi u budućnosti što manje djece imalo poteškoće“, istaknuo je ravnatelj Dječjeg vrtića Zlatna ribica iz Kostrene Stanko Vučetić.

Voditeljica Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo Irena Gauš rekla je kako se trenutno provodi javna nabava za uređenje i opremanje senzorne sobe u sklopu koje će se urediti rehabilitacijski kabinet u kojem će funkcionirati rehabilitacijski tim.

„Objekt će biti prilagođen i osobama smanjene pokretljivosti. Sportski dio će se odvijati u Viškovu i Kastvu, a u sklopu projekta imamo osigurana sredstva za trenere atletske škole i škole trčanja. Osim toga, osigurana su i sredstva za nabavu didaktičke opreme za djecu u Viškovu, Kastvu i Kostreni, ali i sredstva za najam vozila. Po završetku projekta, sva ta oprema i naučeno znanje ostat će kao trajna vrijednost.“, naglasila je Irena Gauš.